Tip 1: Kies voor een lichte keuken
In een kleine ruimte is licht ontzettend belangrijk en bepalend. Wie kiest voor een lichte tint keuken, haalt ook daadwerkelijk licht naar binnen. Hierdoor lijkt de ruimte minder klein dan deze in werkelijkheid is. Daarnaast werk de lichte kleur ook op uw gevoel. Het geeft meer rust en ruimte in uw hoofd. Een witte keuken heeft het meeste effect. Natuurlijk hoeft niet de gehele keuken in een witte tint te zijn. En kunt u gerust aan de slag met gekleurde accessoires of een contrasterend aanrechtblad. Dit geeft de keuken extra karakter.
Tip 2: Kies compacte apparatuur
Apparatuur eist behoorlijk wat ruimte op in de keuken. Bedenk daarom vooraf welke apparatuur echt noodzakelijk is en welke u kunt missen. Kiest u voor een grote koelkast óf een grotere oven? Een combimagnetron is een uitkomst voor de kleine keuken. Net als de grillplaat, dit bespaart u niet alleen gaspitten maar ook pannen. En wist u dat vaatwassers ook in diverse afmetingen komen?
Tip 3: Werk in de hoogte
In de hoogte werken is een echte must. U zult versteld staan hoeveel extra opbergmogelijkheden dit creëert. Kies bijvoorbeeld voor kastjes tot aan het plafond. Maar ga liever nog voor schappen of leg manden op de keukenkastjes. Maak ook gebruik van het plafond. Met haakjes komt u een heel eind: ideaal voor een pannenrek.
Tip 4: Ga voor een open keuken
Wanneer de mogelijkheid er is, kies dan voor een open keuken. Zo kunt u de keuken met de woonkamer betrekken. In de Nederlandse huiskamer zien we steeds vaker dat woonruimtes worden samengevoegd tot één geheel. Zo ontstaat de woonkeuken. Je betrekt de keuken bij de woonkamer door bijvoorbeeld te werken met een barretje of zithoek die de brug vormt tussen het kook- en leefgedeelte.
Tip 5 Wees creatief
Denk bijvoorbeeld aan het keukenkarretje, een uitkomst voor extra opslag- en werkruimte. Wees ook creatief met je eethoek. Kies voor een klaptafel met eventueel barkrukken. Krukken nemen minder plek in beslag dan stoelen. Compact en gezellig!
Tip 6 Keep it clean
Een schone keuken telt voor twee. Organiseer om de maand een rigoureuze schoonmaak. Dan kun je meteen alle overbodige of verlopen producten weggooien. Probeer uw keuken vervolgens zo schoon en georganiseerd mogelijk te houden.