Slimme badkamer indelingen, ideeën en oplossingen
Slimme badkamer indelingen, ideeën en oplossingen
Je mag een nieuwe badkamer uitzoeken. Een leuke periode breekt aan! Maar wat doe je als je slechts een oppervlak hebt van twee bij twee meter? En wanneer je echt dat ene bad wil hebben? Wie geen grote badkamer heeft, moet slim zijn. Paul Roescher geeft tips om je badkamer slim in te delen.
Welk probleem je ook hebt: bij Paul Roescher hebben we dé oplossing. Maak een afspraak met een adviseur van Paul Roescher en wij helpen jou om de mooiste badkamer in te delen.
Tip: teken je badkamer uit
De beste tip is om je badkamer op papier uit te tekenen, bijv. op ruitjespapier. Vervolgens knip je de elementen die je in de badkamer wil hebben op schaal uit, zoals een bad (180 bij 80 centimeter), een douche (90 bij 90 centimeter, inloopdouche: 120 bij 90 centimeter), wastafel (smalle uitvoering: circa 80 centimeter lang en 40 centimeter breed) en toilet (houd er 80 bij 80 centimeter voor vrij, ook al is een toilet kleiner). Vervolgens schuif je de items in de ruimte. Houd er rekening mee dat de doorgang langs het bad, wastafel en inloopdouche minimaal 70 centimeter is. Wil je elkaar makkelijk kunnen passeren bij de wastafel, dan is een ruimte van 100 centimeter vereist.
Neem de tekening mee naar het gesprek met een badkameradviseur. Hij of zij bekijkt of dit een logische indeling is en of er nog verbeterpunten zijn.
Probleem 1: mijn badkamer is slechts 2 bij 2 meter groot
Het is onmogelijk om de ruimte vol te stoppen met allerlei meubels. Maak een lijstje met wat je heel belangrijk vindt om in je badkamer te hebben en wat je minder belangrijk vindt. Probeer de items op het lijstje met belangrijke punten te gebruiken in je nieuwe badkamer. Wanneer je een badkamer van twee bij twee meter hebt, kun je kiezen voor een badkuip, maar dan moet je wel in bad douchen. Geef je niets om een bad? Dan is het verstandiger om een ruime inloopdouche te maken.
Probleem 2: ik heb een schuin plafond
Een schuin plafond biedt mogelijkheden. Zo kun je een ligbad onder het schuine plafond plaatsen of maak een inbouwkast.
Probleem 3: ik heb een laag raam
Plaats de wc of ligbad voor het raam.
Probleem 4: ik wil mijn badkamer groter laten lijken
Kies voor eenvoudige, strakke meubels en gebruik grote vloertegels. Grote vloertegels zorgen voor een optisch grotere ruimte. Plaats de ruimte niet te vol met accessoires.
Probleem 5: ik wil een bad, maar dit past net niet
Misschien is een ruimtebesparend bad dan echt iets voor jou. Een ruimtebesparend bad is minder lang (bijv. 1.60 meter lang) of minder breed (bijv. 70 centimeter breed) of loopt schuin weg. Er zijn verschillende soorten ruimtebesparende baden, dus kijk vooral eens in showrooms, zoals in de XXL badkamershowroom van Paul Roescher. Een ruimtebesparend bad moet ook fijn zitten, dus neem vooral even plaats in één van deze badkuipen. Een ander oplossing is een douchebak met een schuine kant, zodat er voldoende bewegingsruimte is in de badkamer. Een andere optie is een smalle wastafel of om de wc te schrappen.
Probleem 6: ik wil een grotere badkamer maken
Een optie is om een muur te slopen en te verplaatsen, zodat de ruimte groter wordt. Een andere mogelijkheid - die je misschien nog niet hebt overwogen - is om de gehele badkamer te verplaatsen. Een trend is dat steeds meer mensen kiezen voor een badkamer op zolder. Dit is vaak een grote ruimte, die momenteel misschien onbenut wordt en dus ingericht kan worden als een grote badkamer.
Probleem 7: ik twijfel tussen een vrijstaand bad en een ingebouwd bad
Een vrijstaand bad is natuurlijk prachtig om te zien, maar zo’n bad moet wel kunnen ademen. Daarom adviseren we niet om een vrijstaand bad in een kleine badkamer te plaatsen. Een ingebouwd bad is praktischer en makkelijker schoon te maken. Wist je dat je ook zou kunnen overwegen om het ligbad in de slaapkamer te plaatsen?